Uzmandan korkutan deprem uyarısı:
Uzmandan korkutan deprem uyarısı: Deprem kapıda!
Bugün gerçekleşen Ege-Kıbrıs Yayı bölgesinde gerçekleşen 4.4 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulunan Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş, “O bölgede daha öncede büyük bir deprem yaşanmıştı” diyerek uyardı.
Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş’tan korkutan deprem uyarısı geldi. Demirtaş, bugün Ege-Kıbrıs Yayı bölgesinde gerçekleşen 4.4 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.
DAHA ÖNCE AYNI BÖLGEDE DEPREM YAŞANMIŞTI
Yaşanan depremin hazırlık evresinde olduğunu söyleyen Demirtaş, aynı yerde 2019 yılında da 6.0 büyüklüğünde bir deprem daha olduğunu hatırlattı. “Ege-Kıbrıs Yayı, tarihsel olarak büyük depremler yaşamış bir bölge” diyen Demirtaş, “Girit Adası’nın güneybatısında, 365 yılında M 8.3 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti” ifadelerini kullandı.
BÜYÜK DEPREMLERİN HABERCİSİ
“Bölgedeki sismik aktiviteler, gelecekte daha büyük depremlerin habercisi olabilir” ifadelerini kullanan Demirtaş, bölgedeki depremlerin yakından takip edildiğini söyledi.
Kaynak: YeniDevir Read More
Alanya kırsalında DEPREM meydana geldi
2024-06-20 / 15:18
Frank Hoogerbeets: 6 gün içinde Türkiye’nin o bölgesinde deprem olabilir / 2024-06-20
Frank Hoogerbeets bu kez dehşete düşürecek: 6 gün içinde Türkiye’nin o bölgesinde deprem olabilir
Özellikle 6 Şubat depreminden sonra tahminleriyle dikkat çeken Frank Hoogerbeets, bu kez tarih vererek uyarıda bulundu.
6 Şubat 2023 yılındaki depremden üç gün önce “Er ya da geç bu bölgelerde 7,5 büyüklüğünde deprem olacak” şeklinde tweet atan ve haklı çıkan Hoogerbeets, 18 Nisan 2024 tarihinde Tokat’ta gerçekleşen depremi de doğru tahmin etmişti.
18 Nisan 2024 saat 01.39’da “Bugün Batı ve Orta Türkiye’de orta şiddette sarsıntı var. Önümüzdeki birkaç gün içinde daha güçlü sarsıntılar yaşanabilir” diyerek uyarmıştı.
Hoogerbeets’in 01.39’daki uyarısından 16 saat 32 dakika sonra 18:11’i gösterdiğinde Tokat Sulusaray merkezli 5,6’lık depremle sarsıldı.
Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin de içinde bulunduğu bazı ülkeleri uyaran Hoogerbeets’ten korkutan bir paylaşım geldi.
Bu paylaşımında Güneydoğu’yu işaretleyen Hoogerbeets, ‘Bölgede anormallikler devam ediyor’ ifadelerini kullandı.
Hoogerbeets, tahmininin ve risk durumunun ortadan kalkmasının genellikle 6 güne kadar olabildiğini ifade etti.
Yani anormallik ya 6 gün içerisinde geçecek, ya da bu belirtilen tarihe kadar bir sarsıntı meydana gelecek.
Kaynak: HaberVitrini
Kandilli son depremler listesi için TIKLAYIN
AFAD son depremler listesi için TIKLAYIN
DEPREM iLE iLGiLi HABERLER – TIKLA ve OKU
Deprem Nedir?
Deprem, yer sarsıntısı, seizma veya halk arasında zelzele, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler sismograf ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da sismoloji denir. Depremin büyüklüğü Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı büyüklükteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü büyüklükteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etkilidir ve yeryüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha çok hasar vermektedir.
Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir.
Genel olarak deprem sözcüğü herhangi bir sismik olayın -Doğal bir fenomen olarak gerçekleşmiş veya insanların sebebiyet verdiği- ürettiği sismik dalgaları adlandırmak için kullanılır. Depremler genellikle kırıkların (fay hatları) çatlamasıyla oluşur. Bunun yanı sıra volkanik faaliyetler, toprak kaymaları, mayın patlamaları veya nükleer testler sonucunda da deprem gerçekleşebilir.
Deprem Türleri Nelerdir?
Üç çeşit kırık tipi bulunmaktadır. Bunlar; Eğim atımlı ters kırık, eğim atımlı normal kırık ve doğrultu atımlı kırıklardır.
Yeryüzünde pek çok deprem eğim atımlı ve doğrultu atımlı faylardaki kırıklar sonucunda meydana gelmektedir.
Artçı Deprem Nedir?
Ana depremden sonra meydana gelen sarsıntılara artçı sarsıntı denmektedir. Artçı sarsıntılar ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir ancak büyüklük olarak ondan daha küçüktür. Eğer artçı sarsıntı ana depremden daha şiddetli gerçekleşirse bilinmelidir ki artçıdan önce meydana gelen deprem ana deprem değil öncü sarsıntıdır ve artçı sarsıntı adı verilen sarsıntı aslında ana depremdir.
Çöküntü Deprem Nedir?
Yerin belirli derinliklerinde kaya tuzu, gips gibi kolay eriyen katmanların zamanla erimesiyle oluşan boşlukların çökmesiyle meydana gelen Deprem türüdür.
Deprem Fırtınası Nedir?
Belirli bir bölgede meydana gelen depremler dizisidir. Artçı sarsıntılardan farkı tek bir depreme bağlı olmayışlarıdır. Esas depremden sonra ondan daha yüksek şiddette artçılar meydana gelmezken deprem fırtınalarında bu mümkündür. Deprem fırtınasına örnek olarak 2004 yılında Yellowstone Millî Parkında meydana gelen sismik aktiviteleri verebiliriz.
Diri fay hattı nedir?
Diri fay veya aktif fay, tarihsel dönemde deprem oluşturmuş olan tüm faylara denir.
Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere de fay denir.
Uzmandan korkutan deprem uyarısı: Deprem kapıda! Bugün gerçekleşen Ege-Kıbrıs Yayı bölgesinde gerçekleşen 4.4 büyüklüğündeki depreme… Read More
- Peru’da 7.2 şiddetinde deprem meydana geldi - Haziran 28, 2024
- Mersin ve çevre illerde hissedilen deprem oldu - Haziran 28, 2024
- Deprem kahini Frank Hoogerbeets’in yeni uyarısı Türkiye’yi ayaklandırdı.. İşte işaretlenen iki bölge - Haziran 28, 2024